Vědci vytiskli… tvarohový koláč

Technologie 3D tisku by mohla způsobit revoluci v kuchyni. Vědci, kteří prokázali jeho potenciál v této oblasti, vytiskli … tvarohový koláč. Uznali, že tisk potravin by mohl poskytnout větší personalizaci potravin, zlepšit bezpečnost potravin a umožnit uživatelům snadněji kontrolovat nutriční obsah jídel.

Technologie 3D tisku se používá k mnoha věcem. Vyrábí se z něj domečky, protézy (více k tomuto tématu v textu: Student veteriny z Vratislavi tiskne protézy pro zmrzačené psy ), implantáty ( Lékaři implantovali ucho vytištěné na vlastních buňkách ženy ), ale i orgány, např. srdce ( Vědci vytiskli srdce z buněk pacienta ). Nyní vědci z Columbia University a Pace University použili tuto technologii k vytištění… tvarohového koláče. I když první pokusy nedopadly dobře, postupem času vědci recept zdokonalili a vytvořili dort, který připomíná práci kuchaře.

Jídlo z 3D tiskárny

Stanou se trouby, pánve, samovary nebo mikrovlnné trouby minulostí? Možná. Pravděpodobně se tak stane díky 3D tiskárnám, ale v blízké budoucnosti se tak nestane. Vědci v New Yorku se pokusili vytisknout tvarohový koláč. Povedlo se, ale chuťově to nedopadlo nejlépe.

První 3D tiskárny pro tisk potravin byly adaptovány již poměrně dávno. Již v roce 2005 byly provedeny první experimenty v laboratoři Hoda Lipsona na Kolumbijské univerzitě. Doposud se tato technologie omezovala na vytváření dvousložkových pokrmů, což bylo docela omezení.

V rámci nového výzkumu navrhl tým Jonathana Blutingera speciální 3D tiskový systém schopný konstruovat pokrmy ze sedmi různých ingrediencí tím, že 3D tiskárnu vybavil tryskami určenými k vytlačování vybraných ingrediencí a naprogramoval tiskárnu tak, aby je dávkovala do připravených pokrmů. Zařízení také vybavili laserem, který umožňuje tepelné zpracování přísad.

Pro tvarohový koláč, jehož tisk trval 30 minut, použili vědci krekrovou pastu, arašídové máslo, jahodový džem, Nutellu, banánové pyré, třešňové posypy a polevu.

Cheesecake s potiskem

Výsledky prvních pokusů nebyly uspokojivé. Postupem času však vědci recepturu zdokonalili a po pěti neúspěšných pokusech vznikl tvarohový koláč, který připomínal skutečný tvarohový koláč. Jak to chutnalo? – Rozhodně to chutnalo jako něco, co jsem nikdy předtím neochutnal. Bylo to dokonce dobré, ale není to konvenční směs. Nejsme michelinští kuchaři,“ řekl Blutinger, hlavní autor publikace.

Nejúspěšnější recept používal krekry jako základní přísadu pro každou vrstvu koláče. Arašídové máslo a Nutella fungovaly nejlépe jako podpůrné vrstvy, které vytvořily „kapsy“ pro měkčí přísady: banánové pyré a džem. Dort tak získal tuhou strukturu a nespadl.

„Cheesecake je to nejlepší, co nyní můžeme představit, ale naše tiskárna toho umí mnohem víc. Potiskneme kuřecí, hovězí, zeleninové a sýrové. Cokoli, co lze přeměnit na pastu, kapalinu nebo prášek, řekl Blutinger.

Technologie, která způsobí revoluci v kuchyni?

Blutinger věří, že tištěné jídlo je přirozeným důsledkem vývoje této technologie a její konfrontace s analogovým světem sporáků, parních hrnců a pánví. Potenciálně by takové zařízení mohlo být použito téměř kdekoli, od výrobců potravin po restaurace a domácnosti. 3D tiskárny mohou být dalším krokem v automatizaci, který nás osvobodí od nutnosti připravovat pokrmy.

Blutinger také vidí technologii jako dobrý způsob, jak sledovat kalorie a přesně kontrolovat živiny, což pomáhá připravovat jídlo pro lidi s různými dietami.

A i když autoři uznávají, že potraviny pro tiskárny by měly být klasifikovány jako vysoce zpracované potraviny, které mnohé studie prokázaly jako smrtelné pro zdraví, tvrdí také, že jejich přístup k vaření může pomoci tento problém vyřešit, protože je možné přesně kalibrovat obsah živin a kalorií v potravinách.

– Máme obrovský problém s nízkou nutriční hodnotou zpracovaných potravin. 3D tisk potravin bude stále znamenat zpracované potraviny, ale možná pozitivní zprávou pro některé lidi je, že umožní lepší kontrolu a přizpůsobení výživy konkrétním potřebám, uvedla Christen Cooperová z Pace University Nutrition and Dietetics.

Tato technologie je však stále v plenkách. Na trh má ještě dlouhou cestu. „Vzhledem k tomu, že 3D tisk potravin je stále nově vznikající technologií, potřebuje ekosystém podpůrných odvětví, jako jsou výrobci potravinových kazet nebo dokonce tvůrci receptur pro tento typ zařízení,“ zdůraznil Blutinger.